Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Η ακολουθία fibbonacci, η C και οι Tool



Τελικά πάντα η αφορμή για να μοιραστώ κάτι αξιόλογο μαζί σας είναι προκύπτει από μια αλληλουχία γεγονότων, συμπαθητικά περιπεπλεγμένων γύρω από μια ιστορία. Ας μη μακρυγορώ όμως..
Κάθομαι λοιπόν στο γραφείο μου και αποφασίζω να κλείσω πιά το βιβλίο της C που μου κατατρώει το μυαλό και να δω μερικά Pinky & Brain για να με πάρει ο ύπνος. Κλείνω το βιβλίο παρατηρώ στο εξώφυλλο γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες τη λέξη fibbonaccio. Μη μπορώντας να θυμηθώ περί τίνος επρόκειτω, χτυπάω κατευθείαν στο ψαχτήρι μου τη λέξη και πέφτω πάνω στο εξής πολύ ενδιαφέρον:
Ο Leonardo de Pisa ή αλλιώς Fibbonacci παραθέτει την ομώνυμη μαθηματική ακολουθία κατά την οποία μετά από δύο αρχικές τιμές, κάθε επόμενη προέρχεται από το άθροισμα των δύο προηγούμενων.
Για παράδειγμα: 0+1 = 1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 ...
Το γοητευτικότερο και το αξιοπρόσεκτο είναι ότι, αν σχηματίσει κανείς ένα τετράγωνο με την αρχικό άθροισμα σαν μήκος πλευράς και τοποθετήσει εφαπτομενικά ένα επόμενο με το 2ο άθροισμα σαν πλευρά κλπ, τότε προκύπτει ένα σύμπλεγμα τετραγώνων από τα οποία αν χαράξουμε μια καμπύλη που να ενώνει τις 2 απέναντι γωνίες του κάθε τριγώνου τότε σχηματίζεται η πανέμορφη σπείρα της εικόνας.
Αυτό βέβαια το ανακάλυψα αφού πρώτα έπεσα πάνω στο ωραιότερο βιντεάκι που είδα τον τελευταίο καιρό στο youtube το οποίο μιλάει για την εφαρμογή της ακολουθίας Fibbonacci σε ένα τραγούδι των TOOL και συγκεκριμένα στο Lateralus.
Toοl είχα ακούσει,αλλά σαν μακρινός γνωστός της metal μουσικής,δεν μπορώ να πω οτι είχα ενθουσιαστεί. Τώρα αρχίζω να το ξανασκέφτομαι..
Το βιντεάκι δείτε το οπωσδήποτε : http://www.youtube.com/watch?v=wS7CZIJVxFY
Το ξέρω οτι σας κούρασα αλλά νομίζω πως άξιζε τον κόπο.. LaGoPaRdOs

3 σχόλια:

  1. Πραγματικά με πιάνει δέος όταν σκέφτομαι το πόσα πράγματα στη ζωή μας είναι άμεσα συνειφασμένα, και σχετίζονται/λειτουργούν άμεσα με τα μαθηματικά. Από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο "αντικείμενο" με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι στη ζωή μας...Όλες οι θετικές επιστήμες είναι χτισμένες γύρω από τα μαθηματικά. Ένα πράγμα μόνο φαίνεται να αδυνατεί να περιγράψει η εν λόγω επιστήμη...Τον ανθρώπινο νου. Ίσως επειδή τα μαθηματικά γενήθηκαν από αυτόν...Είναι δηλαδή μια απλή συνεπαγωγή του εγκεφάλου μας. Επομένως δεν μπορούμε, θεωρώντας δεδομένη την ύπαρξη των μαθηματικών, να περιγράψουμε την φύση της πηγής τους. Κατέληξα πάλι να μιλάω με μαθηματικούς όρους, οπότε όπως καταλαβαίνετε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος γύρω από την συνύπαρξη των μαθηματικών και της φιλοσοφίας/ψυχολογίας. Είναι σωστό να θεωρήσουμε "ιδανική" περίπτωση την μαθηματική ανάλυση των συναισθημάτων μας ή μήπως είναι κλειστομυαλιά; Μεγάλο προσωπικό δείλημα...Ίσως, προς το παρόν, είναι καλύτερο να μην τα πολυμπλέκουμε μεταξύ τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τραγούδι των Tool πάντως τα σπάει όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ποιο τρομακτικό δεν είπες...

    Η ακολουθία fibonacci είναι η ακολουθία της ζωής. Απο τον σχηματισμό των φύλλων, των οστρακοειδών την ανάπτυξη των κυττάρων μέχρι και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.


    Creepy...

    ΑπάντησηΔιαγραφή